Schoolgrappling Ninja-toernooi

SchoolGrappling is een jaarlijks wederkerend toernooi per gemeente of cluster van scholen. Het is een interscholen toernooi  tijdens de schooluren, waarbij de Ninja’s  van verschillende scholen verdeeld worden in poules op basis van geslacht, leerjaar & leeftijd en gewicht.

Winnen kunnen ze met de Koala, Krokodillen-greep of Paard en Ruiter, grepen die ze leren tijdens één of meerdere voorbereidende initiaties. Hier vind je de wedstrijdregels.

Per poule (7 – 9 kids)  hebben we een Referee nodig. De rol van Ninja-Referee wordt opgenomen door leerlingen 3de graad basisschool en/of scholieren 1ste graad,… secundair. Zij zijn ‘Meester voor een dag!. De leerkracht Lo, klasleerkracht en wijzelf bereiden hen in samenspraak met de school voor op deze taak. Het staat de klasleerkracht vrij om hen te evalueren op het ophalen van deze ‘andere leerdoelen’.   

Ps. Het concept is ontstaan in Brussel en is sinds 2005 blijven groeien, met jaarlijks duizenden deelnemers en meer dan 100 scholen die deelnemen. Jaarlijks wordt er sinds 2023 ook een BK (Belgisch kampioenschap) aangeboden te Brussel voor de basisscholen op het einde van het schooljaar.    

Wie

Het Schoolgrappling toernooi wordt doorgaans eerst aangeboden voor de eerste graad. Vervolgend wordt het uitgebreid met 2de en 3de graad. Een klas van 6de lj kan per dagdeel de rol van Ninja Grappling Referee op zich nemen en andere leerdoelen ophalen.    

Praktisch

De gehele organisatie wordt gedragen door de vzw Schoolgrappling. We prikken samen met de scholen een datum en spreken af  voor welke leerjaren van de basisscholen kunnen deelnemen. Een toernooi behelst per leerjaar steeds één dagdeel, een morgend of een namiddag, hier kan je zien hoe een SchoolGrappling-dag ingevuld wordt.

De deelnemende kinderen  en Referees worden voorbereid met minimaal één voorbereidende initiatie-les, zie ‘Ninja’s leren vechten’. Deze les kan ook gegeven worden door de leerkracht LO. Hij kan zich gratis abonneren op ons video aanbod, eens je school zich engageert om een Ninja-School te worden.  

Ps. Wil je als gemeentelijk sportfunctionaris een jaarlijks toernooi herbergen, dan kan je alle praktische info vinden in het SchoolGrapplingdraaiboek. Het is tevens mogelijk om een toernooi zelf te organiseren, maar evenwel onder enkele voorwaarden, gezien het SchoolGrappling concept juridisch beschermd is om de kwaliteit te kunnen waarborgen. 

Tip!

Ninja’s weten dat verliezen = leren. ‘Leren omgaan met verlies en winst’ is tevens een leerdoel in de basisschool. Vooral de eerste graad heeft het daar wel eens moeilijk mee, zeker als ze zich volledig gegeven hebben. De klasleerkracht 1ste en 2de leerjaar plant best een les in over dit thema: ‘Niet iedereen kan goed zijn in alles. Als je deze sport graag wil kunnen, is dit misschien wel de opstap om een sportclub te zoeken’.   

Ps. Misschien is jouw school nog niet vertrouwd met het SchoolGrappling-concept en roept dit alles nog wat vragen op.  Dan raden we u aan om eerst een atelier ‘Ninja’s leren vechten’ in te boeken tijdens een sportdag, GWP, … Het plezier en inzet van de kinderen kan u dan misschien overtuigen om vervolgens te starten met een tornooi enkel op jullie school.