OVER ONS

Ontstaan, realisaties en uitdagingen

Brazilian Jiujitsu vond zijn weg naar Brussel in de jaren ‘90. Onze club, de Brussels Brazilian Jiujitsu Academy (BBJJA), ontstond in 2000 en was één van de eerste academies in Europa om lessen Braziliaanse Jiujitsu aan te bieden voor kinderen.

Stap voor stap ontwikkelden we een eigen pedagogie: ’Het Dierenparadijs van de Braziliaanse Jiu Jitsu’ (uitgave PVLO 2013). Alle gevechtsposities kregen een dierennaam evenals de verschillende verdedigende en aanvallende posities.

logo-grappling-kids

Grappling@school

In 2002 startten we met lessen Grappling in de Nederlandstalige basisscholen. Hiermee brengen we onze sport nog dichter bij de kinderen, maken sport toegankelijker en onderstrepen we onze vraag voor ‘meer op school’.

Vandaag beheren we een heus Brussels Grappling@school netwerk met duurzame werkingen in de scholen en zijn we op zoek om de kinderen de nodige doorgroeimogelijkheden aan te bieden.

Dojo Hovenier

In 2017 verbouwden we een kelder in de Hovenierstraat te Koekelberg/Molenbeek om tot een sportzaal van 500m2. Een wijksportzaal op maat van de wijk en onze werking.

De eigen zaal is een troef. Het is een levendige plek in de wijk dankzij toernooien, sportkampen, verjaardagsfeestjes, familiefeesten,… Een tweede huis of familie voor honderden leden.

Onze volwassenenwerking groeide voort uit onze kinderwerking. Kinderen en jongeren groeien door naar Topsporter.

Sociale werking

We kunnen onze werking niet lossnijden van de sociale realiteit. Onze werking moet toegankelijk zijn voor de wijk. We ondersteunen initiatieven die de emancipatie van de kinderen en de jongeren beogen, binnen of buiten de club. We zetten in op meertaligheid en expressie en gebruiken video als didactische middel. We nemen samen de toekomst in handen!

Jongeren kunnen als vrijwilliger aan de slag in de club, engageren zich, maken zich dienstbaar, verdienen er hun eerste zakgeld als vrijwilliger. Ze worden ondersteund om het lesgeven onder de knie te krijgen en de club ondersteunt de jonge trainers om cursussen te volgen.

We willen samen met de jongeren de rijkdom van Brussel uitdragen. In 2021 werden we beloond met een reportage op sportweekend van de VRT.

Toernooien

In 2006 organiseerden we de eerste Schoolgrappling tornooien, interscholen tornooien. Begin 2021 is dit uitgegroeid tot een aparte vzw.

Schoolgrappling is een interscholen-wedstrijden en concretiseert de leerdoelen ‘trek- en duwen’ in het basisonderwijs en zelfverdediging in het secundair onderwijs. De vzw Schoolgrappling stelt zich tot doel om dit concept verder te verspreiden over heel België.

De BBJJA heeft de eigen club uitgebouwd maar tegelijkertijd organiseerden we als eerste wedstrijden (2002) Braziliaanse Jiujitsu voor kinderen in Europa. In 2019 organiseerden we het 1ste Belgisch Kampioenschap Jiujitsu in Tour & Taxis met 450 deelnemers en 1000 bezoekers. Een jaarlijks event dat we uitbreiden met een Belgisch Kampioenschap Grappling. De organisatie van JiuJitsu events werd een onderdeel van onze werking.

In 2020 gaven we mee de aanzet voor de oprichting van de erkende federatie Jiujitsu & Grappling Vlaanderen.

Sociaal Sportieve Onderneming

BBJJA is ontstaan als een feitelijke vereniging en werd een vzw in 2015. Ze is uitgegroeid tot een Sociaal Sportieve Onderneming. De BBJJA is een geprofessionaliseerde sportclub die sporttewerkstelling ontwikkelt in een grootstad.

In 2019 werd een overeenkomst afgesloten met de VGC Sportdienst waarbij we een jaarlijkse ondersteuning bekomen om de club verder te ontwikkelen als een ‘sociaal sportieve praktijk’.

De BBJJA tracht te wegen op het beleid en meer steun te bekomen voor haar Sportclubs die een uitgesproken sociale dynamiek bewerkstelligen en sportopbouwwerk & empowerment via port centraal stellen.